Lotus Elan

Starter motor fault check list

PostPost by: ericbushby » Fri Jan 11, 2019 5:36 pm

Often there is a separate wire or small terminal for the internal solenoid. This, in the case of my Powerlite motor is connected directly to the main power terminal of the motor, but can be wired separately just in case you want to do something else.
Does this need connecting on your motor.
This should be covered in the instructions.
If the motor was jammed or stalled for some reason, you would see a dip in any lights that were on. try again with the headlights on to prove it.
Tell us more.
Eric in Burnley
S3SE DHC
Last edited by ericbushby on Fri Jan 11, 2019 7:28 pm, edited 1 time in total.
ericbushby
Fourth Gear
Fourth Gear
 
Posts: 677
Joined: 13 Jun 2011
Location: east lancashire

PostPost by: Geoffers71 » Fri Jan 11, 2019 7:27 pm

Hi Eric, Thanks for your reply that has made me think. There weren't any instructions with the motor so I assumed the connections were.....
An obvious main power terminal, a protruding threaded stud with a nut.
There was also a spade terminal that takes a black wire fitted with a ring terminal. I assumed that this was an earth and used it as such, but maybe it wasn't :shock: Maybe, as I think your suggesting, it too connects to the main power terminal so that the solenoid is powered too as you say. Maybe the earth is the usual braided connection to the body of the motor via one of the fixing bolts! That would make sense.
Have I (with your help) hit on the problem??
1965 Elan S2 (26/4726)
2002 Elise S2 (now sold :-()
1970 Scimitar GTE
"The older I get the better I was !"
Geoffers71
Third Gear
Third Gear
 
Posts: 385
Joined: 06 Feb 2014
Location: Plymouth, England

PostPost by: MarkDa » Fri Jan 11, 2019 7:37 pm

You probably don't need the old solenoid.
These 'high torque' (high rpm really) starters are usually pre engaged so the high current cable goes direct and the pre engagement mechanism uses the switch wire to engage the pinion which then makes the high current circuit and turns the motor.
I ecpect everything goes to earth through the casing rather than separately as you suspect
This may mean that that your initial problem was just the £15 solenoid?!
Or more favourably the pre engagement is not working (because you haven't connected it) so the motor doesnt turn.
A quick low current connection should soon sort it.
Whether you still need the old solenoid rather depends if you are running a ballast coil and want the enhanced spark while cranking.
Hopefully only a few minutes work to get the engine running again.
MarkDa
Fourth Gear
Fourth Gear
 
Posts: 835
Joined: 15 Apr 2017
Location: Stroud

PostPost by: Geoffers71 » Fri Jan 11, 2019 8:35 pm

MarkDa wrote:You probably don't need the old solenoid.

I'm keeping the old solenoid as I understand it acts as a relay as well as retaining a visual display of originality even though it isn't :D

I ecpect everything goes to earth through the casing rather than separately as you suspect

Yes, I'm happy that that's the case


This may mean that that your initial problem was just the £15 solenoid?!

No, don't think so, the Lucas motor was in very bad shape with broken brush wires

Or more favourably the pre engagement is not working (because you haven't connected it) so the motor doesnt turn.

Yes, having checked on line wiring diagrams I'm sure the black wire I thought might have been an earth should indeed be connected to the stud to which the main power supply is also .


Thanks Mark and Eric, you've both been very helpful
1965 Elan S2 (26/4726)
2002 Elise S2 (now sold :-()
1970 Scimitar GTE
"The older I get the better I was !"
Geoffers71
Third Gear
Third Gear
 
Posts: 385
Joined: 06 Feb 2014
Location: Plymouth, England

PostPost by: mbell » Fri Jan 11, 2019 8:54 pm

Geoffers71 wrote:There was also a spade terminal that takes a black wire fitted with a ring terminal.


I think, as you're figured out, you just need this cable fitted between the main power feed and spade terminal on the starter.

The spade terminal supplies power to a solenoid that engages the pinion into the flywheel and internally to the starter connects the power supply to the starter motor. Resulting in the starter hopefully turning the engine over.

As suggest another option is to bypass the standard solenoid and run a permanent live to the starter and feed from ignition switch to the starter solenoid connection instead of standard fit solenoid. Personally I prefer the standard solenoid setup, I am not clean on having large unfused cable down in the engine bay and the standard solenoid is very accessible for checking if you have issues.
'73 +2 130/5 RHD, now on the road and very slowly rolling though a "restoration"
mbell
Coveted Fifth Gear
Coveted Fifth Gear
 
Posts: 1258
Joined: 07 Jun 2013
Location: Austin, TX (UK Ex-pat)

PostPost by: collins_dan » Fri Jan 11, 2019 11:01 pm

The previous owner eliminated the solenoid on my S4 and connected the line from the ignition to the high torque starter. It worked fine for years, but recently stopped providing sufficient voltage to cause the pinion to engage. It seems like it wants at least 12 volts and was only getting 11. I searched and searched to figure out what was causing the voltage drop. Eventually, I decided to add a relay, based on suggestions from this group. I could have put a solenoid in, as it would have been more correct, but the relay was easy and cheap, and solved the problem. Dan
User avatar
collins_dan
Coveted Fifth Gear
Coveted Fifth Gear
 
Posts: 1142
Joined: 09 Jan 2006
Location: Baltimore, MD

PostPost by: prezoom » Sat Jan 12, 2019 3:53 am

When installing my pre-engaged starter, I left the original solenoid in place. Placed a short jumper wire from the main battery lead at the starter to the internal solenoid terminal on the starter. When the original solenoid connects B+ battery to the starter, B+ battery is immediately connected to the internal solenoid, which engages the pinion gear to the ring gear on the flywheel. Only I had one problem. I could hear the solenoid on the starter operating and engaging the pinion with the ring gear, but the starter motor was not turning. There was a small rubber vent tube exiting the solenoid housing that managed to work its way loose enough to slip between the discs that connect the B+ battery to the starter motor. Thus no current was getting to the motor. Took a while to figure out what was happening, because every time I took the starter out of the car and tested it on the bench it worked every time. Replaced the vent tube with a rubber plug that fits much tighter. So far, no more problems.
Rob Walker
26-4889
50-0315N
1964 Sabra GT
1964 Elva Mk4T Coupe (awaiting restoration)
1965 Ford Falcon Ranchero, 302,AOD,9",rack and pinion,disc,etc,etc,etc
1954 Nash Healey LeMans Coupe

Tread softly in the grease mud, for there lurks the skid demon
prezoom
Coveted Fifth Gear
Coveted Fifth Gear
 
Posts: 1115
Joined: 16 Mar 2009
Location: Escondido, California

PostPost by: ericbushby » Sat Jan 12, 2019 9:09 am

Geoffers,
The only earth connection you need is the braid across the engine mount to the chassis. Maybe that is the one you mean though.
Eric
ericbushby
Fourth Gear
Fourth Gear
 
Posts: 677
Joined: 13 Jun 2011
Location: east lancashire

PostPost by: Geoffers71 » Sat Jan 12, 2019 10:57 am

Yes Eric I've done that and changed the other wiring as suggested and now everything works :D :D It is much noisier than I expected though, quite a clatter in fact. It's a pre-engaged pinion so I can't see why it clatters so. Hope I haven't done anything else wrong :roll: The motor is tight and secure against the bell housing so I can't see why it's so clattery. Maybe that's just the way they are.
Anyway much thanks again to all that helped.
1965 Elan S2 (26/4726)
2002 Elise S2 (now sold :-()
1970 Scimitar GTE
"The older I get the better I was !"
Geoffers71
Third Gear
Third Gear
 
Posts: 385
Joined: 06 Feb 2014
Location: Plymouth, England

PostPost by: ericbushby » Sat Jan 12, 2019 11:09 am

Good, well done.
Difficult to comment on the noise, only to say that mine just sounds like a starter motor shoud. I suppose it is a bit late to ask if it has a 9 tooth pinion.
Have a listen to someone else's before you do anything.
Cheers, Eric
ericbushby
Fourth Gear
Fourth Gear
 
Posts: 677
Joined: 13 Jun 2011
Location: east lancashire
Previous

Total Online:

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests